Wat ik doe

Pianoles

Ik geef pianoles aan beginnende of (enigszins) gevorderde leerlingen, zowel aan kinderen als volwassenen.

Voor (jonge) kinderen zijn er vele beginmethodes waaruit kan worden gekozen. De misschien wat saaie (maar gedegen) Falk Dean lesboeken of de wat speelse, modernere Alfred’s methode en zo zijn er talrijke meer. Ik kies een methode waarvan ik denk dat die bij het kind past, maar het betekent niet dat ik uitsluitend die lesmethode hanteer, het kan ook een mix zijn.

Voor middelbare scholieren en volwassenen is de keuze in lesmethodes beperkter. Er zitten onderling ook niet zo veel verschillen tussen. Aan de andere kant beschikt deze groep over meer algemene muziekkennis, waardoor uit een veel groter te spelen repertoire kan worden gekozen.

Voor beide groepen geldt dezelfde regel, leren piano spelen kan niet zonder een goede basis. Is die er eenmaal, dan kiest ieder zijn/haar eigen richting: klassiek, pop, jazz, dat maakt niet uit.

Houding, motoriek, noten leren lezen, regelmatig studeren, opgaven maken, het hoort erbij.

Het lesmateriaal vul ik zelf aan met extra oefenstof, bewerkte stukken naar het niveau van de leerling, in de toekomst toegang tot een afgesloten gedeelte op mijn website en meer.

De leerling beschikt over een oefeninstrument. Het liefst op een akoestische piano, maar alternatieven, zoals op een digitale piano of een keyboard kunnen ook. Een keyboard heeft wel wat beperkingen, maar die zijn in de beginperiode niet noemenswaardig.

Keyboardles

Ik geef keyboardles aan beginnende of (enigszins) gevorderde leerlingen, zowel aan kinderen als volwassenen.

Keyboardles is bedoeld voor leerlingen die al wat kunnen spelen. Beginnende leerlingen raad ik dan ook aan om eerst pianolessen te volgen (zie hierboven bij Pianoles).

Een keyboard leent zich bij uitstek voor het spelen van moderne muziek. Dankzij de techniek van het keyboard kun je kiezen voor begeleiding door een complete band of orkest. De linkerhand wordt grotendeels gebruikt voor het bespelen van akkoorden.

Bij keyboard lessen richt ik de aandacht op die aspecten. Daarnaast zijn goede basisbeginselen belangrijk, zoals houding, motoriek, noten leren lezen, regelmatig studeren, opgaven maken enzovoorts, het hoort erbij.

Het lesmateriaal vul ik zelf aan met extra oefenstof, bewerkte stukken naar het niveau van de leerling, in de toekomst toegang tot een afgesloten gedeelte op mijn website en meer.